BİTES Genel Müdürü Coşkun: “Savaşı şaşırtan kazanır”
– BİTES Genel Müdürü Coşkun: “Savaşı şaşırtan kazanır”
ANKARA – BITES Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Uğur Coşkun, “Geleceğin savaşları için geleceğin teknolojilerini üretiyoruz. Durumsal farkındalık, düşman ve dost birliklerinizin savaş alanındaki konumlarını ve savaş alanındaki konumlarını anlamanız demektir.” savaşta şaşırmaz. savaşı şaşırtan kazanır.”
BİTES Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Uğur Coşkun, ekonomi Muhabirler Derneği Genel Merkezi’nde EMD Başkanı Turgay Türker ve gazeteci arkadaşları simit, çay ve sohbet eşliğinde bir araya geldi. Coşkun, BİTES’in yapısı ve işleyişi hakkında yaptığı sunumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“Ordumuzun gelecekteki ihtiyaçlarını doğru tahmin ederek doğru alanlara yatırım yapıyoruz”
BİTES Genel Müdürü Coşkun yaptığı konuşmada, savunma teknolojileri konusunda geleceğin ihtiyaçlarında gerçek bir konumlandırma ürettiklerine inandıklarını belirterek, “Yatırımlarımıza ve çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Ordumuzun gelecekteki ihtiyaçlarını doğru tahmin ediyoruz.Bunun yanında doğru ürünleştirme politikası ile ilerliyoruz diye düşünüyoruz” dedi.
“Sürpriz yapan savaşı kazanır”
Coşkun şöyle devam etti:
“Geleceğin savaşları için geleceğin teknolojilerini üretiyoruz. Bugünkü bakış açımız. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileri. Savaş alanında durumsal farkındalık teknolojileri çalışmalarımız. Durumsal farkındalık, düşmanınızın yerini anlamanız ve savaş alanında dost birlikler ve savaşta sürprizlerle karşılaşmazsınız.Bilgiye hızlı ulaştığınız savaş ortamında daha hızlı hareket etmenizi ve daha noktasal süreçlerde ilerlemenizi sağlar.Aynı zamanda önemli bir bilgi birikimine sahibiz. simülasyon teknolojileri hakkında, savaş alanındaki dost ve düşman birliklerin konum ve konum bilgilerini bilerek ilerleyen yapay zeka algoritmaları, artırılmış gerçeklik teknolojileri ile desteklenen, varsayılabilen ve yönlendirilebilen komutan yardımcısı teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda BITES’in çalışmaları çoktur. “
Savaş alanında nesnelerin interneti (Nesnelerin interneti) yerine nesnelerin internetinin (IoBT) yer aldığı bilgisini paylaşan Coşkun, “Bu nesneler ile askerlerimiz, eşyalarımız veya otonom sistemlerimiz sürekli haberleşecek. Önemli bir bilgi otoyolu. Bu bilgi otobanı, tüm bilgileri işlemek, mana çıkarmak, komutanlarımızı veya sahadaki askerlerimizi sistemin yapay zeka algoritmaları ile destekleyerek doğru karar vermelerini sağlayacak algoritmalar geliştirmek, BITES’in vizyonu.”
Türk askerini muharebe alanında güçlendirecek olan ATOK adlı teknolojisini anlatan Coşkun, bunun özel görev kuvvetleri için milli imkanlarla geliştirilen komuta-içi kontrol ve anlık istihbarat sistemi olduğunu söyledi. Geleceğin muharebe ortamları için en ileri teknoloji ile geliştirilen ATOK’un BMC ile yapılan anlaşma ile seri üretime geçtiğini belirten Coşkun, Askeri Taktik Harekat Kiti’nin silahlı kuvvetler ve güvenlik güçlerinin hakimiyetini artırmayı hedeflediğini kaydetti. taktik alanda ve ordunun karar vermesini hızlandırmak için. Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi ile geliştirilen Kızılötesi Görüş Sistemi ile zırhlı araçtaki mürettebata taktik alanda 360 derece durumsal farkındalık sağlandığını kaydeden Coşkun, ‘Yakın mesafeden gözetlemeden alınan 360 derece elektro-optik ve termal kamera Zırhlı araçtaki tüm sistemlerle bilgi alışverişi yapabilen IR Görüş Sisteminin sistemi. Görüntüleri Komuta Kontrol Sistemlerinden operasyonel bilgilerle ve araç içi sistemlerden coğrafi referanslarla verilerle zenginleştirdiğini bildirdi.
Sanal Kum Sandığı teknolojisini Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi ile ele alan Coşkun, söz konusu teknoloji ile operasyonların istenilen bölgede icra edilmesini sağlayarak çağdaş bir taktik geliştirme aracı olarak kullanıldığını belirterek, aktif taktik geliştirme kabiliyetinin sağlandığını kaydetti. arazi ve kara bilgi katmanlarının 3 boyutlu hologramlarla görselleştirilmesi.
BİTES’in geliştirdiği Karma Gerçeklik Eğitim Sistemleri hakkında bilgi veren Coşkun, gerçek zamanlı simülasyon yazılımları ve 3 boyutlu sanal ortamların, Karma Gerçeklik Gözlükleri kullanılarak gerçek dünya görüntüsü ile birleştirildiğini belirtti. KARMA’nın karmaşık sistem ve platformlarda görev eğitimi yapmak için uygun maliyetli ve yüksek doğrulukta bir eğitim ortamı sağladığını belirten Coşkun, KARMA’nın hava, kara ve deniz alanlarında eğitimler için özelleştirildiğini de bildirdi.
Uzaktan komutalı SARP silah sistemi için simülasyon teknolojileri kullanılarak geliştirilen gömülü eğitim simülatörü olarak tanımlanan SARP-SIM projesini anlatan Coşkun, söz konusu teknolojinin Türkiye’de ilk kez SARP-SIM projesinde kullanıldığını söyledi. bir kara aracı gömülü eğitim sistemi konsepti. Coşkun, SARP-SIM’in operatörün gerçek SARP silah sistemi ekipmanı (görev ekipmanı) ile eğitim almasını sağladığını kaydetti.
EMD Lideri Türker, soru cevap bölümünün ardından BİTES Genel Müdürü Uğur Coşkun’a “Söz uçar, yazı kalır” sözleriyle Ekonomi, Politika ve Medya: Metamorfoz Hikayesi kitabını takdim etti. BITES grubunun EMD üyeleri ile toplu hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından söyleşi sona erdi.