Kırgızistan’da Ahıska Türklerinin sürgününün 79’uncu yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi
Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Türklerin Ahıska’dan Orta Asya’ya sürülmesinin 79’uncu yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.
Bir restoranda düzenlenen programa milletvekilleri, diplomatlar, Kırgız Halk Meclisi temsilcileri, Bişkek’teki Türk kurumlarının yetkilileri, akademisyenler, Kırgızistan’da yaşayan sürgün tanıkları ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda, 79 yıl önce Gürcistan topraklarından Orta Asya’daki Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan topraklarına sürgün sırasında ve sonrasında hayatını kaybedenler ile hayatlarını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okundu ve dualar okundu. İsrail baskınları sonucu Filistin’de yaşıyor.
“Çocuklarımızı ve gençlerimizi Türk maneviyatı ve geleneğine göre yetiştirelim”
Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan burada yaptığı konuşmada, “14 Kasım 1944’te sürgünde hayatlarını kaybeden Türk kardeşlerimizi ve soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Mekanları cennet olsun” dedi. barış.” dedi.
Ahıska Türklerinin sürgününün 79. yıl dönümünde bugün bir araya geldiklerini belirten Doğan, Ahıska Türklerinin tarihte başlarına gelen felaketleri her yıl anarak gençlere ve çocuklara anlatmalarının önemine değindi.
Gençlerini sağlıklı yetiştiren milletlerin ayakta kaldığına işaret eden Doğan, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi Türk maneviyatıyla, geleneğiyle yetiştirelim. Bunu asla unutmayalım.” söz konusu.
Kırgız Meclis Milletvekili Karim Handjeza, sürgünün tanıklarının tarihte yaşanan acı ve trajediyi unutmadıklarını belirterek, “Allah hepimizi böyle acı günlerden korusun.” dedi.
Filistin halkının uğradığı saldırılara değinen Handijeza, “Dünyadaki tüm devlet ve halklara barış, birlik, beraberlik ve refah için Allah’a dua etmeliyiz. Ahıska Türklerine de barış, birlik ve refah diliyorum.” dedi.
“İnsanlığın ötesinde vahşet yaşattılar”
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMU) Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, 14 Kasım 1944 sürgününe ilişkin, “Bize insanlık dışı bir vahşet yaşattılar.” değerlendirmesini yaptı.
Ceylan, Ahıska Türklerinin sürgününün 80’inci yıl dönümünde önümüzdeki yıl Türkiye’de ve KTMÜ’de bazı etkinlikler düzenleneceğini belirtti.
Ceylan, insanları üzen olayların yaşandığına işaret ederek, “Çok şükür Ahıska Türklerini kardeşleri Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan’da ağırladılar.” söz konusu.
Kırgız Halk Meclisi Başkan Yardımcısı Ravşan Sabirov, 14 Kasım 1944’ün Ahıska Türkleri için çok trajik bir tarih olduğunu belirtti.
Sabirov, Ahıska Türkleri Derneği’nin Kırgız Halk Meclisi bünyesinde bulunduğunu ve çok başarılı faaliyetler yürüttüğünü söyledi.
Ahıska sürgününde hayatını kaybedenlerin mezarlarının bulunmadığını öğrendiğini belirten Sabirov, “Bunu duyunca gözyaşlarımı tutamadım.” söz konusu.
“Ahıska’da kalan yaşlı, kadın ve çocukları sınır dışı ettiler”
Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Atamsha Dursunov, 79 yıl önce Ahıskalıların yük vagonlarına bindirilerek Orta Asya’ya sürgün edildiğini anlattı.
“Ahıska’da kalan yaşlıları, kadınları ve çocukları sınır dışı ettiler.” Dursunov, sürgünden önce silah tutabilenlerin askere alındığını ifade etti.
Stalin rejiminin Ahıska Türklerine büyük zararlar verdiğini vurgulayan Dursunov, “Çok şükür Orta Asya’ya geldik. Ekmeklerini, evlerini paylaştıkları için Kırgız halkına teşekkür ediyoruz. Bu süreçte hayatını kaybedenlerin ruhları şad olsun. Sürgünden sonra mekanı cennet olsun. Allah milletimize tekrar huzur versin.” “Acı gösterme.” dedi.